Opublikowany przez: ULA 2011-10-21 14:14:45
Aktywność fizyczna pozytywnie wpływa na nasze zdrowie, relaksuje i pozwala utrzymać dobrą kondycję i szczupłą sylwetkę. Aby dodała nam energii i witalności, musi być dostosowana do wieku i możliwości. Wraz z wiekiem w naszym organizmie następują nieodwracalne zmiany, które możemy spowolnić dzięki regularnej aktywności fizycznej. Nie musi być to uprawiany wyczynowo sport — wystarczą zwykłe, codzienne spacery. Świeże powietrze pozwala się wyciszyć, obniżyć poziom hormonów stresu i przede wszystkim doskonale dotlenia organizm.
Podczas spaceru spalimy też sporo kalorii, a regularne marsze stanowią doskonałą ochronę przed chorobami serca. Bardzo popularny wśród osób starszych jest obecnie nordic walking, czyli spacer z kijkami. Dzięki niemu rozwijamy układ mięśniowy, odciążamy kolana, stawy i kręgosłup oraz kształtujemy sylwetkę. Wybierz dyscyplinę dla siebie Do codziennych spacerów warto dołożyć dodatkową dawkę ruchu, angażującą wszystkie partie mięśniowe.
Dla osób po 50-tce najlepszy wydaje się aerobik — coraz więcej klubów fitness ma ofertę skierowaną dla starszych klientów, a poziom zajęć jest dostosowany do ich możliwości. Jedną z form aerobiku jest stretching, polegający na rozciągnięciu mięśni, co je uelastycznia i poprawia krążenie. Takie ćwiczenia odprężają organizm i zapobiegają kontuzjom, pomagają też w utrzymaniu prawidłowej postawy ciała.
Coraz więcej osób po 50-tce jeździ też na rowerze, chodzi na basen, gra w tenisa. Każda z tych dyscyplin pozytywnie wpływa na zdrowie i kondycję, co pomaga na dłużej zachować młodość. Dzięki regularnej aktywności wzmacniamy układ krążenia, chudniemy, obniżamy ryzyko cukrzycy i osteoporozy, wspomagamy układ odpornościowy. Jednym słowem — młodniejemy.
Aby zachować energię i witalność na długie lata, musimy aktywność fizyczną połączyć ze zmianą nawyków żywieniowych. Osoby po 50-tce jedzą tyle, ile wcześniej, często też zwiększają spożycie słodyczy i produktów tłustych.
Niestety, tempo przemian w organizmie maleje, a wraz z nim zmniejsza się zapotrzebowanie na kalorie. — Podstawową modyfikacją diety powinna być zmiana gęstości odżywczej posiłków — radzi dietetyk Dorota Jesiołowska. — Należy zatem spożywać produkty, które mają niewielką objętość, ale są bogate w białko, węglowodany, "dobre" tłuszcze, witaminy i składniki mineralne. W miarę możliwości warto postawić na surowe warzywa i owoce oraz produkty z pełnego przemiału. Jeżeli pojawiają się problemy z trawieniem, surowe owoce i warzywa zastąpmy gotowanymi, a chleb razowy pszennym grahamem.
Bardzo ważne są produkty mleczne, szczególnie fermentowane tj. jogurty i kefiry, które dostarczą wapnia, pomogą w procesie trawienia i wzmocnią odporność. Posiłki powinny być jadane często i regularnie, ale o mniejszych objętościach. Aby spowalniać proces starzenia, należy spożywać produkty bogate w antyoksydanty: zioła, owoce świeże i suszone, zieloną herbatę, ryby, niewielką ilość orzechów oraz warzywa. Im bardziej kolorowo i różnorodnie, tym lepiej.
Pokaż wszystkie artykuły tego autora
Nie masz konta? Zaloguj się, aby pisać swoje własne artykuły.